Nyheder
Del
Børnerækker.
Bredde
Dommer

Særlige fokuspunkter i sæson 17-18

Skrevet af JHF - Frank Bjerregaard
21. sep 2017Kl. 15:04

I den kommende sæson sættes der bl.a. fokus på mandsopdækning, uro på bænken og hårdt spil.

Mandsopdækning i ungdomsrækkerne.

  • Det er ikke tilladt at mandsopdække i børne- og ungdomshåndbold
  • Der skal dømmes udvisning til Holdofficial A, hvis en eller flere spillere fra hans hold mandsopdækker på banen
  • Spillet genoptages med et frikast til modstanderholdet fra det sted, hvor forseelsen fandt sted, eller der hvor bolden befandt sig, hvis det er gunstigere
  • En mandsopdækning defineres som en opdækning af manden uden forsvarsspilleren er boldorienteret og derved forhindrer spilleren i at deltage i spillet

Uro på bænken og på banen.
Ved dommerinstruktioner rundt omkring i hele Danmark bliver der i år sat fokus på, at der er en stigende tendens til uro på bænken og på banen som bringer håndboldsporten i miskredit.  Vi beder derfor dommerne om i den kommende sæson at sætte fokus på at få uroen stoppet på bænken, som typisk starter ved holdofficials/trænerne og forplanter sig videre på banen til spillerne.

Der vil fortsat være plads til et enkelt udbrud i ny og næ som følge af en kendelse, men dommerne vil skride ind overfor uro som påvirker deres ledelse af kampen på banen, det vil sige at når holdofficials/trænere sætter fokus på dommerne i stedet for sine spillere, skal dommerne få det stoppet.

Dommerne har følgende muligheder at gøre brug af, henstilling, advarsel, udvisning og rødt kort og det forventes af dommerne, at de gør noget ved dette lige fra ene dommerkampe til ligakampe.

Hårdt spil i ungdomsrækkerne
Der har fra flere sider været fokus på hårdt spil – særligt i ungdomsrækkerne.

Alt for hårdt spil får mange nybegyndere til at stoppe med at spille håndbold.

Ansvaret er 3-delt.

Trænerne bærer en stor del af ansvaret. Der er ingen børn, der går på banen for at udøve vold – de ønsker at spille håndbold.

Spillerne bærer selvfølgelig også et ansvar, det skal vi som dommere regulere.

Dommerne bærer et stort ansvar for at regulere det hårde spil. Det hårde spil skal bestraffes progressivt med advarsel, udvisning eller rødt kort afhængig forseelsens karakter, hvor der tages afsæt i de 4 beslutningskriterier:

  • Hvilken position kommer tacklingen fra
  • Hvilken del af kroppen rammer tacklingen
  • Hvor stor er dynamikken
  • Hvor stor er effekten af tacklingen

Der sættes fokus på særligt 5 typer af forseelser. 1. forseelse mod den forsvarsløse spiller (ofte defineret som tackling mod springende spiller). 2. forseelse mod spiller der kommer i høj fart. 3. forseelse med alt for stor dynamik. 4. forseelse, hvor forsvarsspiller mistimer sit indgreb. 5. forseelser mod hoved, hals og nakke.

Vælg forbund

Luk
ANNONCE