
Andreas Kaarsholm – Harpiks-ildsjælen over dem alle
Tekst og foto: Frederik G. Schmidt
Andreas Kaarsholm, i håndboldregi kendt som ’Dres’, har viet sit liv til sporten. Vi har besøgt ’Dres’ i fødebyen Holstebro til en snak om at dele kærligheden op i to, hvorfor 50 års arbejde kan kulminere på én dag, og om hvordan fremtiden ser ud for dansk håndbold.
Et halv århundrede tilegnet håndbolden
Første gang, ’Dres’ stødte på en håndbold, var som en 12-årig bagspiller på en rund 18x36 meter bane. Han kunne gode lide spillet, men det kneb med at kaste bolden. Han er ikke i tvivl om, at det havde været anderledes med nutidens hjælpemidler:
”Jeg fandt hurtigt ud af, at det ikke lige var på selve håndboldbanen, jeg skulle slå mine folder. Det er gået bedre med de andre ting, jeg har involveret mig i omkring håndbolden. Jeg vil lige sige til mit forsvar, at da jeg startede med at kaste med en bold, var der ikke noget, der hed harpiks. Det bliver unægtelig nemmere med det stads på fingrene,” siger Andreas Kaarsholm med et glimt i øjet.
Heldigvis tog ’Dres’ alvorlig revanche som både dommer, halinspektør, turneringsleder og kontorleder. Han blev dommer som 15-årig og dømte alle slags kampe i ti år. ’Dres’ begyndte også at interessere sig for turneringsarbejde. Først hos DGI og siden i JHF- og DHF-regi i sammenlagt 53 år. Ind i mellem blev det i 1972 også til et job som halinspektør, hvor det sammenlagt blev til 22 år i hallen, der i dag hedder Aulum Fritidscenter. Sidst men ikke mindst har ’Dres’ været en del af kontoret i kreds 3 siden 1976. I 1994 blev han kontorleder og stoppede officielt 1. november 2014.
”Uanset hvilket ansvar jeg har påtaget mig, har jeg sat en ære i at gøre det ordentligt og være disponibel, uanset hvad tid på dagen det har været. Jeg har altid været skarpest på mailen før kl. 6 om morgenen og efter kl. 11 om aftenen, ” siger ’Dres’.
Dres i sit rette element - en håndboldhal.
Respekteret og anerkendt
’Dres’’ mangeårige indsats har da også sat sine spor overalt i håndbold-Danmark. Han har gjort indtryk og gjort sig respekteret hos frivillige, spillere og kolleger. En af de personer, der har særlig stor respekt for ’Dres’, er hans kollega gennem 17 år på kredskontoret, Lone Højager:
”’Dres’ er lavet af en helt bestemt støbning. Han er den sidste af sin race, og det er ment på den bedste måde. ’Dres’ har altid arbejdet med at udvikle håndbolden, og hans hoved står aldrig stille. Han har en fantastisk evne til at præsentere sine idéer således, at du bliver draget af dem og arbejder videre med dem. Ud over det er han et inspirerende menneske at arbejde og være sammen med – både som kollega, chef og ven,” siger Lone Højager.
Det er ikke kun blandt kollegaer, at ’Dres’ er dybt respekteret. Overalt i håndboldmiljøet har ’Dres’ en stjerne hos dem, han har berørt. I 1993 blev han tildelt JHF’s guldnål, og hans betydning for håndbolden blev yderligere anerkendt d. 10 maj 2014, hvor ’Dres’ blev tildelt DHF’s guldnål.
”Det var en meget speciel dag for mig, som jeg aldrig vil glemme. Jeg har haft så mange gode oplevelser takket være håndbolden, men d. 10 maj vil altid stå klarest for mig. Jeg er meget stolt over den dag og over, at der er nogle mennesker, der har anerkendt min indsats. Det var over 50 års arbejde og oplevelser i mit liv, der kulminerede på én dag. Der skal meget til at få mig ud af fatning, men der kneb jeg vist en lille tåre,” siger en lidt rørt Andreas Kaarsholm.
Se ’Dres’ vise DHF’s guldnål frem i klippet herunder:
En kombineret kærlighed
Alle, der kender ’Dres’, ved, at han går op i håndbolden med liv og sjæl. Der er ikke mange håndboldhaller, som han ikke har besøgt. Det skyldes hans kærlighed til sporten og en helt bestemt filosofi.
”Jeg tænker håndbold 24/7. Det kan jeg simpelthen ikke lade være med. Der går ikke meget forbi min næse, hvad det angår. Med mine ansvarsområder har jeg altid haft den filosofi, at jeg skulle være tilstede i håndboldhallerne. Det er her, du mærker spillet, og her du får dine ideer. Der har jeg uden tvivl været heldig og haft en opbakning hjemme fra min fantastiske kone Karin. Hun har været min tro følgesvend som håndboldfan, halinspektør og i livet. Vigtigst af alt har hun indfundet sig med at skulle dele min opmærksomhed og kærlighed mellem sig og håndbolden,” siger Andreas Kaarsholm.
’Dres’ kan ikke dy sig og fortæller i samme ombæring om, hvordan hans dengang kommende kone blev introduceret til hans første kærlighed – håndbolden.
Hør ’Dres’ fortælle om den komiske og knap så romantiske episode i videoen herunder:
Udsigter for fremtiden
Selvom ’Dres’ ikke på samme måde er involveret i håndboldarbejdet længere, forsøger han stadig, at have en finger på pulsen og vil gerne vide, hvad der rører sig omkring sporten. Han har altid arbejdet med udvikling, og han er derfor også spændt på at følge, hvilken vej håndbolden tager de næste par år.
”Jeg er da spændt på at se, hvad de kommende år kommer til at betyde for håndbolden. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at medlemstallet i klubberne har været en smule faldende de sidste par år. Derfor glæder det mig også, at der bliver arbejdet med det. Specielt projektet ”Knæk Kurven” imponerer mig, og jeg håber, det lykkes med at få folks øjne op for håndbolden igen,” siger Andreas Kaarsholm.
Dres på sin stamplads i Gråkjær Arena.
På den private front går han også en spændende tid i møde. ’Dres’ ser frem til at skrue lidt ned for blusset, men han kommer aldrig til at svigte håndbolden.
”Jeg fylder snart 72 år, og jeg må jo nok indrømme, at jeg ikke kan følge med på samme niveau længere. Så bliver der heldigvis tid til lidt andre ting også. Helt at lægge håndbolden på hylden kommer bestemt ikke til at ske. Jeg står stadig til rådighed på mailen eller ved telefonen, hvis nogen skal bruge mig. Konen og jeg har også fået nogle rigtig fine stampladser i Gråkjær Arena, og det er noget, vi kommer til at bruge rigtig meget. Og ja, så har mine naboer og de andre beboere i den bygning, vi bor i, forslået mig som formand, så det må jeg jo hellere tage stilling til,” griner Andreas Kaarsholm.