Nyheder og presse
Del

Nye håndboldkoncepter giver plus på medlemskontoen

Af Astrid Skov Andersen Foto: Jan Christensen

Trille Trolle, Håndboldfitness og Håndboldskole er koncepter, der skal sikre gode oplevelser og fastholde medlemmer. Og noget tyder på, at det virker.

En ny rapport ”Håndbold i Danmark” kortlægger håndboldsportens tilstand, og den viser blandt andet, at klubber, der har taget initiativer som Trille Trolle, Håndboldskole og Håndboldfitness til sig, har medlemsvækst, mens klubber uden initiativerne mister medlemmer. Siden Håndboldfitness blev indført i 2011, har klubber, der tilbyder Håndboldfitness, i gennemsnit fået 1,88 nye voksne medlemmer om året, mens klubber uden fitnesskonceptet i gennemsnit har mistet 1,36 medlemmer om året. Klubber med Håndboldfitness vækster også på børnemedlemmer. Det kan betyde to ting, lyder det fra Søren Simonsen, der er udviklingschef i Dansk Håndbold Forbund.

”Det kan enten betyde, at Håndboldfitness simpelthen virker efter hensigten. Vi ved, at børn er tilbøjelige til at vælge samme sport som deres forældre, og derfor kan koncepter rettet mod voksne også have positiv effekt på børneafdelingen. Den anden forklaring er, at Håndboldfitness primært udbydes i velfungerende klubber, der alligevel havde oplevet medlemsvækst.”

36 % af de danske håndboldklubber udbyder mindst ét af de tre håndboldkoncepter Trille Trolle, Håndboldfitness og Håndboldskole.
”Mange kæmper med den daglige drift og mangel på frivillige hænder, og det kan virke uoverskueligt at hive nye koncepter ind. Derfor er det altafgørende, at koncepterne er lette at gå til, så det ikke kun er de store og mest velfungerende klubber, der får glæde af dem,” siger Søren Simonsen.

Trille Trolle, Håndboldskole og Håndboldfitness er et led i Vision 25-50-75, der er et DGI-projekt, der har til formål at sikre, at i år 2025 skal 50 % af befolkningen være aktive i en forening, og 75 % af befolkningen skal være fysisk aktive.

Trille Trolle
Susanne Tvorup, Trille og Trolle-ansvarlig i Hadsund Håndbold, der startede Trille og Trolle i september 2014. 
”Vi ville gerne rekruttere flere ungdomsspillere, og med Trille Trolle kunne vi fange dem i en tidlig alder. Trille Trolle har haft flere positive bivirkninger. Børnenes forældre melder sig på banen som frivillige, et par forældre er selv begyndt at spille på klubbens senior-hold, og fra næste sæson har vi for første gang et U6-hold, der består af nuværende Trille Trolle-spillere. Det har været en større succes, end jeg havde regnet med, men det har også været hårdt arbejde. Vi har gode erfaringer med en vis genkendelighed i træningen, hvor de samme lege og øvelser går igen sammen med noget nyt. Det giver tryghed, og det er vigtigt for en god børneafdeling.”

   
Håndboldfitness
Allan Jørgensen, udviklingschef, Skjern Håndbold, der startede håndboldfitness op i januar 2013.
”Efter to år har vi nu en fast skare af 20 håndboldfitness-medelmmer. Fire af dem har jeg aldrig nogensinde set i hallen før. Vi rammer en ny målgruppe af tidligere spillere, trænere, ledere og forældre i alderen 30-70 år. Kendetegnet for dem er, at de har ondt i maven dagen efter, fordi de griner så meget. Det er helt klart et tilbud, som vi vil fastholde og udvikle, og jeg vil absolut anbefale det til andre klubber. Håndboldfitness kan hjælpe med at tilføre nye ressourcer og frivillige hænder, og hvilken håndboldklub kan sige nej til det?”

 
Håndboldskole
Linda Jensen, formand i Egense Rantzausminde Håndbold på Fyn.
”Når jeg møder folk i lokalsamfundet og i Brugsen, fortæller de, at deres børn er helt vilde med håndboldskolen, og at de falder om af træthed, når de kommer hjem derfra. Det giver energi til at fortsætte arbejdet med at arrangere håndboldskole år efter år. Vi er en lille klub, og de sidste par år har vi haft plads til 60 børn på håndboldskolen. I år udvider vi til 75, fordi det bliver udsolgt på meget kort tid. Vi kniber os selv i armen. Vi er så heldige at have engagerede trænere, der gør et kæmpe stykke arbejde. Uden dem havde vi ingen håndboldskole. Halvdelen af trænerne på håndboldskolen er voksne, mens den anden halvdel er U14-16. Vi tilbyder de unge at træne på håndboldskolen, fordi vi gerne vil lære dem glæden ved frivilligt arbejde. Det er en gevinst på sigt for klubben.”

Denne artikel er tagget med følgende interesseområder:

Læs flere spændende artikler

Vælg forbund

Luk