Nyheder og presse
Del

Tema: Special Olympics - Del 1

Tema: Special Olympics-håndbold
Håndbold findes i adskillige afskygninger og på mange niveauer her i sportens moderland. I disse år, hvor håndboldspillet udvikler sig i nye retninger, bliver det tydeligere og tydeligere, at håndbold ikke kender mange begrænsninger. Det er en af årsagerne til, at Dansk Håndbold Forbund i øjeblikket oplever en positiv medlemsudvikling blandt udviklingshæmmede håndboldspillere. Flere klubber har fået øjnene op for Special Olympics, og sammen med det voksende antal udøvere har det resulteret i, at Dansk Handicap Idræts-Forbund har oprettet landshold for både damer og herrer. I dette tema, i tre dele, stilles der derfor skarpt på håndbold for spillere med udviklingshandicap.

Fakta:
Special Olympics-håndbold i Danmark Special Olympics-håndbold har eksisteret på klubniveau herhjemme siden 2007, hvor Skjern Håndbold oprettede et hold for udviklingshæmmede. Siden har det spredt sig som ringe i vandet og har hovedsageligt slået rødder i det midt- og vestjyske.

I Danmark tæller Special Olympics 275 spillere, 13 klubber og 25 hold.

I januar 2015 startede Dansk Handicap Idræts-Forbund projektet Special Olympics i almenidrætten, hvoraf håndbold er én af de fire udvalgte idrætter, der sættes ekstra fokus på. DHF og DHIF samarbejder i den forbindelse om at få flere håndboldklubber til at oprette håndboldtilbud for udviklingshæmmede. De nyoprettede landshold og turneringerne hører udelukkende til under DHIF.

Special Olympics er breddeidræt for udviklingshæmmede og paraplyorganisation for turneringer, stævner og sportsgrene over alt i verden. Det estimerede antal udøvere er over fire millioner. Hvert fjerde år afholdes henholdsvis sommerlege - Special Olympics World Summer Games - og vinterlege parallelt med OL og De Paralympiske Lege, der i kontrast hertil kun er for eliten.

Danmark er blevet to landshold rigere

Af Martin Hungeberg. Foto: Jan Christensen

Det er forbudt at forsyne grabberne med harpiks, kampene varer kun ganske få minutter, før slutsignalet brummer, og så er den lille runde i syntetlæder også en damebold, når mændene spiller. Men her ophører de åbenlyse forskelle også. Håndboldsporten, som de fleste kender den, og den version, spillere med udviklingshandicap dyrker, er i store træk identiske. Nu har de meget passionerede Special Olympics-spillere tilmed fået to landshold, der skal forsvare de danske farver til de udviklingshæmmedes svar på OL i Los Angeles til sommer.

”Jeg oplever, det gør en forskel, at vi nu har landsholdene og kan arbejde fokuseret med spillerne frem mod turneringer. Samtidig er spillerne rigtig stolte over at skulle repræsentere Danmark og trække den røde trøje over hovedet,” starter landstræner Katrine Thoe Nielsen.

Hun er den første nogensinde til at stå i spidsen for et dansk kvindelandshold bestående af udviklingshæmmede. Landstrænerjobbet har ført til enkelte ændringer i hendes trænerstil.

”Jeg gør ikke frygtelig meget anderledes, men det er vigtigt at være tålmodig og skabe tryghed i situationerne på banen. Træningsøvelserne viser jeg for eksempel mange og gentagne gange, og vi sørger for, at der altid er en sammenhæng og forudsigelighed i træningerne og omgivelserne,” fortæller Katrine Thoe Nielsen.

Hun vil gerne udfordre spillerne og give dem tro på, at de kan en masse på en håndboldbane.

”Selvom jeg tager lidt andre forbehold, end jeg normalt ville gøre som træner, så er det ikke ensbetydende med, at jeg ikke stiller krav. Jeg tænker ikke, at det er synd for dem, eller at de ingenting kan. For det kan de. Det udvikler mest at udfordre og navigere i det niveauleje, spillerne har,” fortæller Katrine Thoe Nielsen, der har været frivillig landstræner i lidt over et år.

Man skal se sig selv som udviklingshæmmet
Nøjagtig som den ligeledes nyansatte herretræner, Ivan Kristensen, er Katrine Thoe Nielsen først og fremmest blevet vagt på baggrund af sin trænererfaring. Den 36-årige københavner har stået i spidsen for adskillige hold på eliteniveau i KFUM København, BK Ydun og GOG, og det giver hende et solidt fundament i træningen og opbygningen af holdet til sommerens Special Olympics World Summer Games i Los Angeles. Det er de nye landsholds første store turnering, og Katrine Thoe Nielsen har allerede udtaget sine 10 foretrukne til den trup, som dameholdet sender af sted. Det har sine fordele.

”For den her gruppe af mennesker er det afgørende, at der skabes faste rammer og tryghed. Det har de brug for i deres spil på banen, men også socialt. De er ekstra følsomme og enormt dedikerede. At være håndboldspiller er en vigtigt del af deres identitet,” forklarer landstræneren.

Det er en forudsætning, at man ser sig selv som udviklingshæmmet for at komme i betragtning til landsholdet. Der findes ingen manual, der udpensler, hvornår man indfrier kravene, men Katrine Thoe Nielsen har dog retningslinjer at gå efter.

”Som spiller skal man modtage en eller anden form for hjælp i sin hverdag. Hvorvidt de begrænsninger, man har, er af den ene eller anden art, er ikke det vigtigste. Passer du bedre ind i et håndboldtilbud for udviklingshæmmede, er det her, du skal spille. Men det er selvfølgelig en vurdering fra gang til gang. Der er spillere ude i klubberne, vi ikke kan udtage til landsholdstrupperne, fordi deres handicap ikke er så udtalt.”

Landstræner,  Katrine Thoe Nielsen. 

Udvikling og oplevelser er vigtigst
Som optakt til verdensmesterskabet i Qatar spillede det danske herrelandshold venskabskamp mod Sverige i Malmö i begyndelsen af januar. Men verdensstjernerne Landin, Hansen og Kim Andersson var ikke de eneste til at pudse formen af foran de mere end 7000 mennesker i Malmö Arena. I pausen indtog danske og svenske Special Olympics-spillere banen til en otteminutters kamp.

”Fordi det ikke var muligt at samle landsholdet på det tidspunkt, var det Nykøbing Falster Håndboldklubs hold for udviklingshæmmede, der repræsenterede Danmark og fik oplevelsen af at spille i de imponerende omgivelser. NFH har tre spillere i truppen, som skal med landsholdet til Special Olympics World Summer Games, og niveaumæssigt passede det fint til det svenske Special Olympics-hold, hvilket også var succeskriteriet,” forklarer Katrine Thoe Nielsen.

De tre Nykøbing Falster-spillere kan sammen med resten af det danske Special Olympics-landshold se frem til to landsholdssamlinger i foråret samt en fællessamling for hele den danske delegation af ledere og idrætsudøvere, der rejser til USA i juli. Alle landsholdssamlinger har indtil videre drejet sig om netop sommerens store turnering, og Katrine Thoe Nielsen vil fortsætte i samme spor.

”Fokus er først og fremmest på teambuliding og på at skabe en tryghed blandt spillerne, som de kan tage med sig, når de står på halgulvet til kampene,” fortæller landstræneren og fortsætter.

”Jeg bliver imponeret over, hvor meget spillerne kan nå at rykke sig på ganske kort tid. Det er motiverende for mig som træner. Vores langsigtede mål er at fortsætte udviklingen og skabe oplevelser, selvom vi selvfølgelig gerne vil vinde håndboldkampe undervejs.”

Fem hurtige spørgsmål til to nye landsholdsspillere
Sonny Rasmussen og Louise Jørgensen er begge udtaget til de to nyoprettede landshold for udviklingshæmmede, der skal forsvare de danske farver i Special Olympics World Summer Games i juli.

Sonny Rasmussen, 30 år, Nykøbing Falster Håndboldklub, højre back

Hvorfor spiller du håndbold?
 I begyndelsen var det egentlig for sjov, for jeg har gået til fodbold i 23 år. Men håndbold fangede mig hurtigt, og jeg kan rigtig godt lide spillestilen.

Hvad er dine styrker på en håndboldbane?
Det er mine hårde skud. Dem har målmændene problemer med.

Hvordan var det at spille foran 7000 tilskuere i Malmö?
Det var en fed oplevelse. Tilskuerne jublede, når vi scorede, og klappede os ud. Bagefter kom Bo Spellerberg og Mikkel Hansen over til os, hvor vi fik taget billeder med dem.

Hvad glæder du dig mest til ved Special Olympic World Summer Games i Los Angeles?
Jeg tror, det bliver en rigtig stor oplevelse. Jeg kender både Louise og Nicolai her fra klubben, der skal med.

Har du idoler i håndboldverdenen?
Mikkel Hansen, det kan kun være ham. Der er skuddet, men også den styrke og gejst, han kommer med, som jeg virkelig godt kan lide.

Louise Jørgensen, 29 år, Nykøbing Falster Håndboldklub, venstre fløj

Hvorfor spiller du håndbold?
Jeg synes først og fremmest, det er sjovt. Det er en god måde at få motion på, og så synes jeg, at vi har en god holdånd i NFH.

Hvad er dine styrker på en håndboldbane?
Det er et svært spørgsmål, men jeg må sige mit skud, selvom venstre fløj ikke er den nemmeste position at skyde fra.

Hvordan var det at spille foran 7000 tilskuere i Malmö?
Meget stort. Inden kampen var jeg rigtig nervøs, men det gik over igen, og det var jo super fedt og en god øvelse for os.

Hvad glæder du dig mest til ved Special Olympic World Summer Games i Los Angeles?
Jeg glæder mig til sammenholdet, til at spille en masse håndbold og møde nye mennesker.

Har du idoler i håndboldverdenen?
Mikkel Hansen og Niklas Landin er mine idoler, men også Sascha Juul her fra NFH er rigtig god. Hun er også fløjspiller som mig.

Se også næste del i serien:Tema: Special Olympics - Del 2  

Denne artikel er tagget med følgende interesseområder:

Læs flere spændende artikler

Vælg forbund

Luk
ANNONCE