Nyheder og presse
Del

TST Håndbold blomstrer igen


Medlemstallet er nu på rette spor hos den østjyske klub TST Håndbold. Håndboldklubben fra Tilst høster i øjeblikket frugterne af mange frivillige timer og et langvarigt samarbejde med DHF, der ikke kun har kastet fornyet energi og inspiration af sig, men som også kan ses på det stigende medlemstal. Særligt de yngste årgange strømmer ind i hallen.

Af Frederik G. Schmidt

Kom tæt på en træning i TST med nye håndboldspillere og deres forældre i videoen nedenunder:

I flere år har TST Håndbold kæmpet med faldende medlemstal. Klubben har haft svært ved at tiltrække nye medlemmer, hvilket har resulteret i færre og færre håndboldtræninger i aktivitetscentrets ellers fine faciliteter. Det blev for meget for den nuværende formand, Niels Andersen.

”Jeg ville simpelthen ikke tabe kampen til computere og iPads. Jeg har selv haft så mange gode oplevelser i foreningsregi, som jeg også ønsker for andre. Der er bare noget helt specielt over foreningslivet og det at være sammen med andre mennesker. Derfor meldte jeg mig ind i bestyrelsen og stillede senere op som formand for klubben i håbet om at kunne gøre en forskel,” fortæller Niels Andersen, formand for TST Håndbold.

Kort tid efter begyndte Niels at undersøge mulighederne for klubben. Han kom i kontakt med DHF, der sammen med klubbens frivillige skulle hjælpe med at bygge håndboldklubben op igen. Det var starten på et snart toårigt samarbejde – et samarbejde, der nu begynder at vise sit værd.

”Jeg er utrolig glad for vores deltagelse i håndboldkaravanen, det mentorforløb jeg er en del af og hele den opbygningsproces, som klubben er i. Håndboldkaravanen og samarbejdet med den lokale skole har gjort, at der igen er blev skabt opmærksomhed omkring håndbold i vores lokalområde. Samtidig har det givet en masse ny inspiration til, hvordan vi kan gøre det sjovt at komme til træning og være en del af klubben. Sidst men ikke mindst har forløbet med KLUBBUILDING givet os værktøjer til den daglige drift, der nu kommer os til gode i hverdagen,” forklarer Niels Andersen.


De yngste er tossede med håndbold

Den første mandag i 2017 startede TST et nyt hold op. Det skulle være en træningsmulighed for de allermindste og deres forældre. Niels og de andre frivillige i klubben vidste ikke, hvad de skulle forvente, men der var bestemt ingen grund til bekymring.

”Vi startede benhårdt op efter nytår og kunne byde velkommen til tre nye U-6 spillere. Tre uger senere er vi nu 20 børn på holdet sammen med deres forældre. Hver mandag er der nye ansigter, der gerne vil prøve håndbold, hvilket er en rendyrket fornøjelse. Tilslutningen af U-8 og U-10 spillere vokser også, hvilket igen er en del af udbyttet fra Håndboldkaravanen. Nu er vi steget med 30 medlemmer, der gerne skulle blive en fast del af foreningslivet her i klubben,” fortæller formanden.

Produktet i sig selv er ikke nok
Hos DHF glæder man sig over opblomstringen i Tilst, men anerkender også det store arbejde, som de frivillige har lagt i klubben. DHF’s tilbud har åbnet dørene for håndbolden i Tilst-området, men udviklingskonsulent Lars Møller understreger, at det er den frivillige indsats, der har gjort udslaget i klubben:

”Det er en virkelig god historie fra Tilst, hvor de i den grad er ved at knække kurven. Niels og de andre frivillige i klubben er indbegrebet af ildsjæle, og de har stor andel i, at TST igen er fuld af liv. Vores samarbejde går to år tilbage, hvor jeg første gang er i kontakt med Niels og TST. Herfra startede vi et KLUBBUILDING-forløb, hvor vi blandt andet fokuserede på driften i klubben. Vi har afholdt Håndboldkaravanen over to omgange med stor succes, og vi har gennemgået et rekrutteringsforløb, der har kastet nye spillere af sig, som nu rodfæstes på forskellige årgange. Niels har også været en del af et mentor-forløb, som har givet ham nye værktøjer - både som træner og formand. TST Håndbold er kerneeksemplet på, at vores produkter virker, og at man kommer langt med den rette indstilling og vilje,” fortæller Lars Møller, udviklingskonsulent i DHF.


Klare anbefalinger til andre

TST Håndbold har lært en hel masse de sidste to år. Udover at kunne tilbyde en masse nye ting til klubbens medlemmer og til andre i lokalområdet, så har TST også ændret tilgangen til, hvordan man skal agere som klub i sine omgivelser – noget de gerne deler med andre.

”Vi er nok gået fra at være passive og håbe på, at medlemmerne kommer til os, til aktivt at gøre opmærksom på os selv og fortælle, hvad vi kan tilbyde. Før har vi nok tænkt, at vi gjorde det rigtige – nu vil vi rigtig gerne høre fra vores medlemmer, hvad de ønsker. Her har sociale medier også spillet en stor rolle. Vi har i stor stil gjort opmærksom på os selv på vores egen Facebook-gruppe og lagt følere ud for at få en forståelse for, hvad der bliver efterspurgt. På den måde har vi kunnet tilpasse vores tilbud til håndboldinteresserede. Det har vi lært meget af,” siger Niels Andersen.

Dig og din klub kan - ligesom Tilst - finde inspiration her: http://knaekkurven.nu/

Denne artikel er tagget med følgende interesseområder:

Læs flere spændende artikler

Vælg forbund

Luk