Nyheder og presse
Del
Formand for DHF's Dommerudvalg, Thomas Rich, giver i denne artikel sit perspektiv på 'Rigtig, sjov håndbold'.
Børn og unge
Bredde
Dommer

Dommerformand: Dommerne er også i hallen for at skabe ’Rigtig, sjov håndbold’

Skrevet af Thomas Rich, Formand for Dansk Håndbold Forbunds Dommerudvalg
04. nov 2022Kl. 12:45

Dansk Håndbold Forbund arbejder aktivt med at implementere grundstenene fra vidensgrundlaget ’Rigtig, sjov håndbold’ i børne- og ungdomshåndbold. Men hvad er dommernes rolle i det? Har vidensgrundlaget nogen betydning for dem?

Det har det i høj grad. Det ligger faktisk i titlen ’Rigtig, sjov håndbold’, der er en samling af viden, holdninger og anbefalinger til, hvordan vi skaber god og udviklende børne- og ungdomshåndbold i Danmark.

Ordet ”rigtig” kan på mange måder forbindes med dommernes rolle på banen. Vi er den upartiske enhed i spillet, som er med til at sikre, at kampene bliver afviklet så korrekt som muligt. Det er helt afgørende for vores sport, at alle spillets parter kan have tillid til, at dommerne løser netop den opgave.

Men når vi fx dømmer en U11-kamp, er det lige så vigtigt, at vi har det ”sjove” in mente. Her skal vi i højere grad fungere som vejledere, hvor indlæringen af de komplicerede håndboldregler er i højsædet. ”Sjov” forbinder man måske ikke i første omgang med dommergerningen. Men et smil, en sjov bemærkning, en forklaring af dommen eller hjælp til at binde snørebånd kan være med til at skabe en god stemning blandt alle parter.

Vi tager ansvar for den gode kampoplevelse
Vi har dermed både et stort ansvar for selve afviklingen af kampen, men også for at spillets aktører synes, det er sjovt at spille håndbold. Ikke nødvendigvis så de slår sig på maven af grin, men så det har været en god oplevelse, og de har lyst til at møde til kamp igen i næste uge. Og forhåbentlig fortælle venner om, hvor sjovt det er at spille håndbold.

Men det er ikke kun børn og unge, der skal have det sjovt til håndbold. Det skal alle; også de voksne. Vores tilgang til de forskellige aldersgrupper kan være vidt forskellig ift. at skabe en god håndboldoplevelse. Men det er vigtigt, at vi som dommere har situationsfornemmelse og sociale kompetencer til at mærke, hvor vi kan gøre en positiv forskel i den enkelte kamp. Nogle foretrækker ”rigtig” håndbold, mens andre sætter større pris på ”sjov”. Vi skal give alle lidt af det hele, så vi er med til at skabe en god kampoplevelse for hele hallen; spillere, trænere, tilskuere og os selv.

Motivation og uddannelse
En god kampoplevelse skaber udvikling og motivation til at fortsætte med at spille håndbold. Og i en verden med masser af fritidstilbud, kan en enkelt kampoplevelse måske være forskellen på, om de møder til træning ugen efter, eller om de vælger håndbold fra til fordel for noget andet. Derfor er det så vigtigt, at dommerne er deres rolle i spillet bevidst og er gode ambassadører for håndbolden. Det er så meget mere end spilleregler.

Derfor har vi også integreret indholdet fra vidensgrundlaget i al vores uddannelse af dommerne. Der er bl.a. udviklet kurser til eksisterende dommere med fokus på selvindsigt og mennesket bag fløjten. Spillereglerne i sig selv sikrer nemlig ikke den gode kampoplevelse. Det er først, når vi sætter en person til at dømme kampen, at reglerne kommer til sin ret og er med til at passe på spillerne.

Dansk Håndbold Forbund har også udviklet ”Dommerens grønspættebog”, som alle dommere kan have med i lommen, når de dømmer. Bogen indeholder både inspiration til motiverende dommeradfærd, håndboldens ti forældrebud til god adfærd i hallen og ikke mindst de seks grundsten for ’Rigtig, sjov håndbold’.

Så er ’Rigtig, sjov håndbold’ relevant for dommerne? Ja, i høj grad! Vi er med til at skabe den gode kampoplevelse - både den ”rigtige” og den ”sjove”.

Vil du lære mere om 'Rigtig, sjov håndbold'?
I den kommende tid vil udvalgte dommere give deres perspektiv på, hvordan dommere kan bruge 'Rigtig, sjov håndbold' i praksis. I denne artikel lagde Formanden for Dansk Håndbold Forbunds Dommerudvalg ud.

Vil din forening arbejde med principperne fra 'Rigtig, sjov håndbold'? Så kan du nu booke din lokale foreningskonsulent til en gratis workshop.

Vælg forbund

Luk