Nyheder og presse
Del
Morten Lethan blev sidste år kåret som årets håndbolddommer sammen med makkeren Mik Trustrup.
Børn og unge
Bredde
Liga & 1. division herrer
Liga & 1. division damer
Dommer
Nyt fra DHF

Fire regelændringer i den nye sæson

Skrevet af Jens Jacob Juulsager
29. aug 2022Kl. 15:07

Det er om at holde tungen lige i munden, når der fløjtes op til den nye sæson. Fire ændringer af reglerne træder nemlig i kraft.

På en kongres for Det Internationale Håndboldforbund i november blev flere nye regler vedtaget, som nu får betydning fra denne sæson.

Ligadommer Morten Lethan giver dig her den korte version, så du er godt klædt på, hvad enten du selv skal i aktion på banen eller hepper med fra tilskuerpladserne eller ved fjernsynet.

Passivt spil

Antallet af tilladte afleveringer, efter der er markeret for passivt spil, sættes ned fra seks til fire.

Skud i hovedet

Rammer man målvogteren i hovedet på et frit skud i åbent spil, eksempelvis et kontraløb eller fløjskud, straffes det med en to minutters udvisning. Det gælder også, selvom målvogteren gør et udfald. Rammer man målvogteren i hovedet på straffekast, vil det som hidtil udløse et rødt kort, medmindre målvogteren bevidst bruger hovedet til at redde bolden.

Opgiverkast

Bolden behøver ikke længere blive givet op med en fod placeret på midterlinjen. I stedet indføres en ny midtercirkel på fire meter i diameter. Opgiverkastet skal foretages inden for dette område, og det er tilladt at gøre i løb. Modstanderholdets spillere må ikke være i midtercirklen under opgiverkast.

Bemærk at denne regelændring kun gælder i kampe omfattet af ligareglementet og i U19-ligaerne. Derudover er regelændringerne gældende fra U13 og op.

Lodtrækning

Hidtil har vinderen af lodtrækningen både haft mulighed for at vælge banehalvdel og dermed også fordel af at starte anden halvleg med bolden. Hvis vinderen af lodtrækningen fremover vælger banehalvdel, får taberen lov at vælge, hvornår de vil starte med bolden og omvendt. Denne regelændring testes i første omgang kun af i Danmark.

Derudover får dommerne i tv-kampe mulighed for at se video, hvis de inden for de sidste 30 sekunder af en kamp er i tvivl om en straffekastsafgørelse, eller om en spiller, der scorer inden for de sidste 30 sekunder, har begået en teknisk fejl.

Læs den uddybende beskrivelse af de nye regler og se videoeksempler i lange baner ved at downloade app’en IHF Rules.

Vælg forbund

Luk