Nyheder og presse
Del
Foto: Allan Jensen
Børn og unge
Bredde
Nyt fra DHF

”Frihed og fleksibilitet er de vigtigste grunde til, at vi har held med det, vi gør"

Skrevet af Sarah Munk Jørgensen
25. sep 2022Kl. 09:30

Sammen med AutoPartner hylder Dansk Håndbold Forbund hvert år de frivillige ved at uddele prisen som Håndboldens Hverdagshelt. Lige nu kæmper flere foreninger dog med at rekruttere frivillige. Derfor vil vi gerne hjælpe med inspiration fra klubber, der er lykkedes med at mobilisere frivillige kræfter.

Hvis du tropper op i hallen i Kerteminde torsdag aften klokken 19 – 20.30, så vil det ofte være træner for U17-piger, John Jäger, som du hilser på. Men ikke altid. Kerteminde Håndboldklub har nemlig opbygget et fællesskab omkring trænerne, der betyder, at der er plads til, at man kommer, når man kan.

- Jeg kan ikke være der hver eneste torsdag og hver eneste søndag. Så når jeg ikke kan være der, så træner mine U17-piger med U15-pigerne, fortæller John Jäger.

For at det kan lade sig gøre, laver klubben teams på mellem to til fem trænere.

- Det er det, der gør, at jeg siger ja. At alle ved, at det ikke nødvendigvis er den samme person, der står der hver gang. Jeg tror, at frihed og fleksibilitet er de vigtigste grunde til, at vi har held med det, vi gør, siger John Jäger.

”Du kan sagtens være med selvom du ikke har forstand på håndbold”

Med fleksibiliteten og friheden opstår også muligheden for at rekruttere nye trænere. Det kan være en forælder eller en anden spiller i klubben, som hjælper til ved en enkelt træning. På den måde får de en fornemmelse af trænerrollen, og har måske lyst til at hjælpe mere.

Samtidig er Kerteminde Håndboldklub meget bevidste om, at der skal være plads til alle, fortæller John Jäger:

- Jeg har været med i ti år, og kan stadig ikke spille håndbold. Men derfor kan jeg godt være en god træner. I Kerteminde Håndboldklub kan du sagtens være med, selvom du ikke har forstand på håndbold.

Det er ikke piece of cake at rekruttere trænere

Arbejdet med at rekruttere trænere er et kæmpe arbejde – og ikke piece of cake. For det er ikke altid lige nemt at få alle ender til at mødes, fortæller Joan Wehner, der er formand i Kerteminde Håndboldklub:

- Men der er det så vigtigt, at vi ikke lader stå til og tænker at der er nogen, der ordner det – for det er der ikke. Det er os som bestyrelse og rekrutteringsgruppe, der har ansvar for, at vi kommer i mål.

Hun fortæller også, at klubben begynder tidligt med at rekruttere – allerede i november sætter rekrutteringsgruppen sig sammen for at kigge frem mod næste sæson. Og så bliver alle trænere i Kerteminde Håndboldklub tilbudt et trænerkursus, som klubben betaler for:

- Det vigtigste er, at trænerne i klubben oplever, at de bliver hørt og set. Og at vi lader trænerne være trænere på den måde, som de synes er rigtig – selvfølgelig inden for rammer, fortæller Joan Wehner og fortsætter:

- For os er det vigtigt, at det også er træneren, der går ud og sælger klubben. Fra én træner til en anden.

Gode tips fra Joan og John til at rekruttere og fastholde frivillige:

 • Nedsæt en rekrutteringsgruppe (i Kerteminde Håndboldklub sidder de tre: formand, kasserer samt menigt medlem af bestyrelsen).
 • Begynd tidligt (allerede i november) at kigge frem mod næste sæson.
 • Skab overblik: hvilke hold har vi, hvor mange trænere skal vi bruge og på hvilket niveau.
 • Gem oplysninger på personer, som du møder og har talt med – det kan være, at de kan bruges om et par år (tjek GDPR).
 • Udarbejd en liste over mulige trænere – så begynder man ikke forfra hvert år.
 • Forsøg at lave aftaler med trænere for to sæsoner ad gangen.
 • Vær opsøgende – byd dig selv på en kop kaffe, ring til vedkommende eller tag en snak i Netto, hvis i støder på mulige trænere.
 • Giv trænerne fleksibilitet – hvis de fx begynder på et U11-hold, betyder det ikke nødvendigvis, at de skal have det hold i begge sæsoner.
 • Giv trænerne plads – de skal føle ejerskab over det, så de har lyst til at gøre en forskel.
 • Tilknyt ung-trænere (spillere fra U13 og opefter) som hjælpere på yngre hold – på den måde får de også glæden ved at give tilbage, hvad de selv har modtaget.
 • Alle skal bidrage til fællesskabet for at få det til at lykkedes.

 

Vælg forbund

Luk
ANNONCE