Nyheder og presse
Del
Børn og unge
Bredde

Kortbanen har ændret trænerrollen i børnehåndbold

14. dec 2021Kl. 07:28

Fra denne sæson spiller alle U9- og U11-hold på kortbane. Det er en kærkommen mulighed for trænere at slukke GPS’en og lade spillere navigere i håndboldspillet selv.

Af Claus Dalgaard-Hansen, Talentchef i Skjern Håndbold.

Implementeringen af kortbanen i dansk børnehåndbold har medført en del ændringer af kampsituationen. Både for spillere og trænere.

For spillerne har det medført en større intensitet og mere fart i kampene. Det betyder blandt andet, at der er flere aktioner med bold – for alle spillere – og mange flere mål.

Men arbejdsbetingelserne for trænere, der har hold på kortbanen, er ligeledes blevet ændret markant i kampsituationer.

Den formindskede transporttid har nemlig gjort det vanskeligere for trænere at coache spillere, mens spillet kører. Aktionerne i begge målender falder som perler på en snor, så der er mindre tid til at tale til spillerne på banen.

Det er nyt, men er det også godt nyt?

Uden tvivl. Det betyder nemlig, at der er blevet slukket for GPS’en, hvor spillerne får instrukser fra træneren på sidelinjen, og i stedet er spillet givet tilbage til spillerne. I det højintense spil, som kortbanen tilbyder, er spillerne på banen tvunget til selv at finde løsningerne i både forsvar og angreb.

Det ansvar, som spillerne har fået tildelt, vil på sigt udvikle flere håndboldspillere, der selv kan navigere i spillets muligheder i begge ender af banen og – med tiden – finde de rigtige løsninger sammen med deres medspillere. Her bliver kommunikation og ledelse blandt spillerne på banen nøgleord. Og hvem ønsker ikke spillere, der rummer de kompetencer?

Men kan man så slet ikke coache mere?

Jo, naturligvis – og det har spillerne stadigvæk brug for. Men de gode råd er i højere grad flyttet uden for banen. Dermed kan træneren guide og forberede spillerne på bænken, mens spillerne på banen får lov til selv at finde løsningerne, uden nogen spiller skak med dem.

Det kræver uden tvivl noget tilvænning for mange af os trænere, men jeg er sikker på, det skaber flere spillere, der kan tænke spillet selv. Som det gamle mundheld siger: ”Giv en mand en fisk, og han har mad i dag. Lær ham at fiske, og han har mad for livet”.

Vælg forbund

Luk
ANNONCE