Nyheder og presse
Del
Foto: Karlography
Børn og unge
Bredde
Nyt fra DHF

”Tag en lillefinger for en lillefinger – og ikke hele armen”

Skrevet af Sarah Munk Jørgensen
28. nov 2022Kl. 06:00

Det er vigtigt, at man ikke brænder broerne til sine frivillige ved at bede dem om for meget, mener Tobias Simonsen, der er medformand for Spejderne i Danmark. Vi skal turde at bryde de frivillige opgaver ned, så vi åbner op for flere.

I Dansk Håndbold Forbund rækker vi ud for at få nye indsigter samt blive inspireret i vores fremtidige arbejde med frivillighed. I denne artikel taler vi med Tobias Simonsen, medformand for Spejderne i Danmark, om erfaringer og indstillingen til deres frivillige. Læs med og lad jer inspirere. 

– Det handler om forventningsafstemning. 100 procent, slår Tobias Simonsen fast. Han er medformand for Spejderne i Danmark, har været spejderleder hos KFUM-spejderne siden han var 17 år og arbejder til dagligt som ungeminister i Coop, hvor han har ansvaret for deres 25.000 ansatte mellem 15 og 25 år.

Det essentielle for at engagere fremtidens frivillige er, at foreningsdanmark bliver konkrete på opgaverne – hvis du får en opgave, som du har succes med at løse, er der også større chance for, at du kommer igen, fortæller 29-årige Tobias Simonsen:

– Det handler om, hvordan den enkelte forening taler om det at være frivillig. Bliver du spurgt til, om du kan være træner eller spejderleder hver tirsdag på ubestemt tid, bliver det uoverskueligt, fortæller han og fortsætter:

– Bliver du i stedet spurgt til, om du en gang om måneden kan komme og bidrage til at bage snobrød, stå i cafeteriet eller hjælpe til en træning, giver du de frivillige chancer for at finde ud af, om de synes det er rart eller ej.

Vi vil bare gerne gøre det godt

Tobias Simonsen peger også på, at vi især har en generation af unge, der bare gerne vil gøre det godt. At unge er så ordentlige og derfor også gerne vil gøre ting helhjertet, at de er bange for at sige ja til noget, som de ikke kan leve op til.

– Det er derfor, at det er så vigtigt, at vi tør bryde de frivillige opgaver ned – og på den måde forhåbentlig åbne op for flere frivillige kræfter. Og så skal vi inddrage frivillige og høre, hvad det er, de gerne vil. På den måde skaber man også en fælles forståelse forening og frivillige imellem af, hvad vi i fællesskab gerne vil, siger Tobias Simonsen.

De steder blandt KFUM-spejderne, hvor de lykkedes med at rekruttere frivillige, bruger de tid på forventningsafstemning og onboarding. Foreningen er gode til at fortælle, hvad de har brug for hjælp til, og hvordan man kan få hjælp til fx at blive en god træner eller spejderleder.

– Og så er det vigtigt at have for øje, at hvad der lykkedes i den ene forening, er ikke nødvendigvis opskriften i den anden. Der er cirka 1.000 spejdergrupper over hele landet, og der er 1.000 forskellige virkeligheder, siger Tobias Simonsen.

Der skal være noget at se frem til – og op til

Spejderbevægelsen har stort fokus på, at man som frivillig har noget at se frem til. Hvad er det nye du skal lære eller tage med dig? Blandt andet sætter spejderne et markant aftryk på fremtidens ledere og har målrettet uddannelse til alle aldersgrupper.

– Det er vigtigt, at man som frivillig møder noget nyt over tid. Og det kan både være inspiration fra uddannelse, men det kan også være at få en ny rolle i foreningen. Det vigtigste er, at foreningen anerkender, motiverer og sætter sig ind i, hvem er vores frivillige og hvordan trives de bedst, siger Tobias Simonsen.

I den forlængelse peger Tobias Simonsen også på, at foreningen skal afspejle og inspirere sine medlemmer, så de får lyst til at være med og engagere sig i fællesskabet.

Vælg forbund

Luk
ANNONCE