//}
Nyheder og presse
Del
Foto: Allan Jensen/Eventmedia
Børn og unge
Bredde
Nyt fra DHF

To corona-år byder på faldende medlemstal – fokuserede initiativer skal sikre fremtiden for håndbold

Skrevet af Camilla Bøilerehauge
06. apr 2022Kl. 06:09

Selvom pandemien efterhånden har sluppet sit greb om Danmark, har den sat spor i håndboldens foreningsliv. Det kan ses i det årlige medlemstal, som Danmarks Idrætsforbund har offentliggjort i dag.

Ligesom 2020 blev 2021 også et år, hvor det i lange perioder ikke var tilladt at spille håndbold. Som indendørs kontaktsport var håndbold en af de hårdest ramte sportsgrene med månedlange nedlukninger.

Det kan ses på håndboldens medlemstal for 2021, der viser en nedgang fra 104.422 til 98.217 medlemmer.

”Vi er selvfølgelig enormt ærgerlige over at se en nedgang på over 6000 medlemmer, og der ligger et stort arbejde forud for at komme på rette kurs igen. Vi ved fra vores foreninger, at de også har mistet mange frivillige hænder under pandemien. Når der er færre frivillige ildsjæle til at drive klubben og træne holdene, resulterer det desværre også i færre spillere,” siger Morten Stig Christensen, Formand for Dansk Håndbold Forbund og fortsætter:

”Tallene fra DIF er dog ikke et øjebliksbillede her og nu. Vi ser nemlig allerede en bedring efter det imponerende arbejde, foreningerne har lagt i at få medlemmer tilbage til deres fællesskaber i slutningen af 2021 og starten af 2022.”

Håndboldkaravanen baner vejen for nye medlemmer
Håndboldkaravanen er et af de rekrutteringstilbud fra Dansk Håndbold Forbund, som foreninger har brugt i 2021. Her kan foreninger besøge skoler i deres lokalsamfund og skabe en sjov og aktiv dag for eleverne med henblik på at tiltrække medlemmer i aldersgruppen 7-12 år.

Medlemstallene viser, at de foreninger, der har ikke har kørt Håndboldkaravanen i 2021, har 70% mere nedgang i medlemstallet end de foreninger, der har benyttet sig af Håndboldkaravanen i samme periode.

Samtidig har et projekt som Håndbold i Studiebyerne også haft stor succes med at tiltrække unge voksne. Projektet har kørt i Aarhus, og her er antallet af medlemmer i målgruppen 19-24 år vokset med 9,8%. På landsplan er medlemstallet i samme målgruppe faldet med -1,5%.

Fokus på rekruttering i 2022
Dansk Håndbold Forbund vil i dette års projekter og kampagner have et stort fokus på at få medlemmerne tilbage i foreningerne.

”Vi er i fuld gang med at udvikle initiativer, der skal støtte klubberne i at genvinde både frivillige og spillere. Det handler ikke nødvendigvis om at sætte nye projekter i søen men at give de bedst præsterende projekter mere kærlighed,” siger Lene Karsbæk og afslutter:

”Tallene viser jo, at vores eksisterende aktiviteter virker, men vi skal have flere foreninger med på vognen. Men med det engagement klubberne viser, tror vi på en stærk nær fremtid for håndbolden.”

Se flere detaljer om medlemstallene på DIF's hjemmeside.

Vælg forbund

Luk