Partnere
Del

Nikolaj Jacobsen - Rejsen til landstrænerposten

NIKOLAJ JACOBSEN - REJSEN TIL

LANDSTRÆNERPOSTEN

Mød Danmarks nye landstræner til en snak om trænerdrømmen, hvordan vejen gik til drømmejobbet i Bundesligaen og som landstræner samt hans trænerstil, spillerne og konkurrencen.

Af: Alexander Elverlund. Foto: Jan Christensen

Nikolaj Jacobsen har altid vidst, at han skulle arbejde som træner, når karrieren som aktiv stoppede. På hvilket niveau vidste han dog ikke. Tingene går ikke altid som man håber, og hvis han ikke var nået dertil, hvor han er nu, havde han sandsynligvis været håndboldlærer på en idrætsefterskole.

”Ved siden af min spillerkarriere har jeg ofte arbejdet som træner. Jeg har trænet mine egne børn, ligesom jeg blandt andet også var håndboldlærer på både efterskolen og højskolen i Oure, inden jeg tog til udlandet. Jeg har også undervist på Viborg HK College, da jeg kom hjem efter syv år i Tyskland, og her trænede jeg flere af dem, der spiller i ligaen i dag på både dame- og herresiden. Det har altid givet mig en glæde ved siden af det professionelle liv, jeg havde som spiller,” afslører Nikolaj Jacobsen.

Men hvordan indledtes og udvikledes den trænerkarriere, der er endt med, at han nu står i spidsen for de danske OL-guldvindere og samtidig er forsvarende mester i verdens stærkeste håndboldliga?

”Allerede da jeg snakkede med Ulrik (Wilbek, red.) om at vende hjem til Danmark, lavede vi en aftale om, at jeg skulle være assistent for Viborg. Jeg startede som ’ren’ spiller det første år, men blev så spillende assistent for Søren Hildebrand, da Ulrik blev dansk landstræner. Jeg var spillende assistent i to år, inden jeg blev kontaktet af Bjerringbro-Silkeborg, der netop havde startet et nyt projekt op med Jyske Bank og Grundfos og havde fået Carsten Albrektsen og Bent Nygaard ind,” siger Nikolaj Jacobsen om tiden som assistenttræner og kommer herefter ind på, hvordan livet som cheftræner startede:

”Da min kontrakt udløb i BSV i 2012, havde jeg været assistenttræner i syv år og synes, tiden var moden til at prøve at blive cheftræner. Jeg havde forskellige muligheder, og en af disse var fra Aalborg, der havde klare ambitioner om at spille med i den bedre halvdel af ligaen. Samtidig kunne jeg få min gamle holdkammerat, Morten Bjerre, med som assistenttræner. Det var de to overvejende grunde til, at jeg sagde ja til Aalborg Håndbold,” lyder det fra landstræneren.

Retur til Tyskland
Tiden i Aalborg blev en stor succes. Efter at have opnået en bronze- og tre sølvmedaljer i tiden som assistenttræner tog han DM-guldet allerede i sin første sæson som cheftræner og fulgte op med sølvmedaljerne året efter. På ganske kort tid havde Jacobsen slået sit navn fast som cheftræner, og det gik da heller ikke ubemærket hen syd for grænsen:

”Jeg havde løbende henvendelser fra Tyskland men har hele tiden vægtet at tage den med ro, så jeg får taget de rigtige skridt. At jeg tog til Aalborg i stedet for udlandet, var et ekstremt vigtigt skridt i min trænerkarriere, og DM-guldet åbnede selvfølgelig op for større klubber i udlandet.”

På det tidspunkt var Thorsten Storm direktør i Rhein-Neckar Löwen, og ham kendte Nikolaj Jacobsen godt fra sin tid i Kiel. De havde holdt kontakten gennem alle årene, og han havde altid sagt, at han på et tidspunkt ville hente Nikolaj ned til Rhein-Neckar. Lidt hurtigere end ventet dukkede muligheden pludselig op, da Rhein-Neckars træner, Gudmundur Gudmundsson, blev dansk landstræner, og der derfor manglede en mand på sidelinjen.

”Visse tilbud kommer måske kun én gang i karrieren, og et af dem var muligheden for at komme ned og træne en topklub i Bundesligaen. Jeg kunne jo ikke vide, om chancen nogensinde kom igen, og der var selvfølgelig nogle overvejelser, jeg skulle gøre mig, men det var noget, jeg syntes, at jeg blev nødt til at prøve,” slutter landstræneren om de karrierevalg han tog inden landstrænerjobbet pludselig blev en mulighed.

Tre hurtige til landstræneren
Om trænerstilen:
”Jeg er en meget åben træner, der er meget kommunikerende og lytter meget til mine spillere. Rent taktisk er jeg nok meget disciplineret med faste regler og et stramt spilkoncept. Jeg prøver bedst muligt at lægge den måde, jeg gerne vil spille på ud fra spillernes kompetencer. Måden vi spiller på i Rhein-Neckar Löwen er for eksempel ikke samme måde, som vi spillede på i Aalborg.”

Om holdet:
”Landsholdsspillerne er i topklubber rundt omkring i Europa og spiller for de flestes vedkommende Champions League, så de er spillemæssigt, hvor de skal være. Som landstræner er mit job at sørge for, at de bliver bedst muligt klar til at spille landskampene, fordi de er under så stort pres fysisk og mentalt i dagligdagen.”

Om konkurrencen:
"Toppen i international håndbold er så tæt: Danmark og Tyskland røg ud i VM 1/8-finalen, og Spanien røg ud i kvartfinalen. Folk skal nok forvente, at de tider, hvor det var de samme 3-4 hold, der spillede om medaljerne, er forbi. Norge er på vej, Sverige og Slovenien var en positiv oplevelse under VM. Krydrer man det med de traditionelle storhold som Frankrig, Spanien, Tyskland, Danmark og Kroatien, så er der efterhånden mange om buddet. Det er ikke længere så lige til at spille med om medaljerne hver gang. Men med det her danske landshold er der heldigvis altid en mulighed for at få medaljer."

Nikolaj Jacobsens CV
Karriere som spiller:
-1997: GOG
1997-1998: Bayer Dormagen
1998-2004: THW Kiel
2004-2007: Viborg HK

Karriere som træner:
2005-2007: Viborg HK (spillende assistenttræner)
2007-2012: BSV (assistenttræner)
2012-2014: Aalborg Håndbold
2014- : Rhein-Neckar Löwen
2017- : Danmark

TILBAGE TIL INDHOLDSFORTEGNELSEN

Vælg forbund

Luk